Gerben Huizinga is op 9-jarige leeftijd begonnen op de cornet bij de plaatselijke fanfare Blaast de Bazuin in Surhuisterveen. Hij komt uit een muzikale familie: ook zijn vader, ooms, broers en zuster waren muzikant. Zijn vader – Tjalling Huizinga – was dirigent van verschillende muziekkorpsen en parttime muziekleraar. Op 16-jarige leeftijd is Gerben in contact gekomen met de bekende muziekleraar Tjeerd Brouwer.

Hij was mede-oprichter van Brassband De Wâldsang en later principal cornet van deze band. Hij heeft ook nog een tijdlang solocornet gespeeld bij Brassband It Heideblomke Harkema. Na het afronden van zijn doctoraal studie rechten werd hij op 23-jarige leeftijd dirigent van fanfare Looft den Heer te Beetgumermolen. Dit dirigentschap heeft 7 jaar geduurd (tot 1985) en in die periode is deze band omgeschakeld naar de brassband-bezetting. In verband met drukke werkzaamheden is Gerben in 1985 gestopt als dirigent en in 1991 gestopt als cornettist van Brassband De Wâldsang.

In 1992 was hij mede-oprichter van het koperensemble Fryslân Brass, waar hij nu nog steeds deel van uit maakt.

Eind 2007 werd Gerben benaderd door het bestuur van de Brassband Ere Zij God uit zijn woonplaats Damwoude, met het verzoek om dirigent te worden van deze band en met ingang van 2008 is deze tot nu toe vruchtbare samenwerking tot stand gekomen.

Naast het spelen in Fryslân Brass en het dirigeren van Ere Zij God heeft Gerben nog andere hobby’s, namelijk het fokken van Friese paarden en hardlopen.